Iahnie cu ciolan

Mar 30th

Se pare ca  iahnia, mancarea scazuta de legume cu sau fara carne, provine de la turci.

Dar cum a ajuns iahnia de fasole cu ciolan sa fie unul din felurile de mancare preferate  ale romanilor? Sau de ce a ajuns sa fie felul de mancare preferat de majoritatea barbatilor din Romania? Sa fie din cauza ca, cei care au facut armata au mancat iahnie “la greu” ? Sau din cauza ca, facuta la cazan, este atat de  gustoasa incat creaza dependenta?  Oricare e raspunsul, nu am intalnit roman care sa refuze o portie de iahnie cu ciolan…

Ingrediente:

  • un ciolan afumat
  • 0,5 kg fasole alba
  • morcovi
  • patrunjel
  • telina frunze
  • ardei rosu
  • rosie
  • ceapa
  • foi de dafin
  • sare, piper,boia
  • marar

Ciolanul se fierbe bine cu o frunza de telina si o ceapa. Cand se desprinde carnea de pe os, se scoate si se lasa sa se raceasca. Rece, se portioneaza. O parte din carne se desprinde de pe os si se feliaza.

Fasolea se pune de seara in apa. Se fierbe a doua zi, cu foi de dafin, patrunjel si ardei. Se schimba apa de 3 ori, inlocuindu-se cu alta apa fierbinte. Cand fasolea e pe jumatate fiarta, se adauga legumele  cubulete, dinstuite in putin ulei.  Se completeaza cu supa de ciolan. Se adauga marar.

Cand e aproape gata, se poate adauga rantas facut dintr-o ceapa mica , trei linguri de ulei , o lingurita de boia si  o lingura de faina. Rantasul e cel care da gustul “ca la mama acasa”.

Se serveste cu ceapa rosie sau cu muraturi.