Bibimbap

Mar 30th

Ai gustat vreodata ceva deosebit, de neuitat ?

Coreenii se lauda ca au o mancare traditionala cu gust desavarsit : Bibimbap (adica orez amestecat).

Asta imi aminteste de Barbra Streisand in filmul “The mirror has two faces “, in care isi pregateste imbucatura perfecta, armonioasa si echilibrata, alaturand in furculita putin din fiecare ingredient, pentru a crea un gust fantastic.

Pentru coreeni, bibimbapul are neaparat un ochi de ou in centru sau un galbenus crud.

Influientata de Han Sangun Mamanim din “Giuvaerul palatului”, care mi-a trezit interesul pentru gatit spectaculos, am incropit varianta mea de bibimbap. Chiar are un gust special si un aspect pe masura!

Ingrediente:

  • orez fiert
  • sos de rosii, iute si condimentat
  • susan
  • cel putin 7 ingrediente, taiate julien si calite in foarte puti ulei (legume, carne)
  • ceapa, neaparat ; verde, de preferinta : ea e « grasa » din acest concert !
  • cateva cuburi de Dobos aperitiv.

Orezul fiert se pune in centru, se toarna sos deasupra, susan si se orneaza cu un cub de dobos ( straturi de sunca +cascaval) legat cu ceapa verde.

Jur-imprejur se aseaza fasiutele celorlalte ingrediente, grupate pe culori, de gustibus : omleta, vinete, ardei rosu, morcov, ceapa verde, ardei galben, sunca, ciuperci, castravete sau dovlecel.

Cand se mananca, se incepe cu dobosul, se amesteca celelalte ingrediente cu orezul si se mai pune sos. Mmmmmmm…. Vorba  reclamei : « Tu nu trebuie sa faci asa, dar eu nu ma pot abtine » !

Coreenii au creat o adevarata oda pentru bibimbap prin filmul-reclama  expus pe  Time Square electronic display in New York city.  E buna.  Si reclama si mancarea.